De eerste software die ik heb geschreven was op een TI-59 programmeerbare rekenmachine. Mijn eerste ‘echte’ computer was een Apple II+. Het kon niet op… Apple basic, UCSD Pascal en later (Borland) Turbo Pascal. Alles nieuw, en met ongekende mogelijkheden.
De eerste werkervaring was met een IBM mainframe computer, eind jaren 80, bij Philips in Eindhoven, waar ik Cobol en OS/390 Assembly programma’s heb geschreven. Ik, die tijdens mijn studie hard met mijn leerkrachten heb geargumenteerd dat het tijdperk van mainframe assembly voorbij was.
Na de Apple II kwam de PC. Hier heb ik onder andere met volgende technologie gewerkt:
C, C++, C# maar ook VB, VB.Net, Sharepoint, Office automation, SQL Server, Biztalk server, ASP, ASP.NET.
Tegenwoordig ben ik ERP developer Dynamics Nav/Business Central en programmeren we in C/AL en AL.
Ik had me geëngageerd binnen de Genker Computer Club, waar ik deel uitmaakte van het bestuur, tot deze club is opgeheven.
Naast het maken van software voor mijn PC gebruik ik ook sbc’s (single board computers, zoals de Raspberry PI), microcontrolers (zoals een ESP32 dev board en een Arduino). Toen ik startte met mijn opleiding midden de jaren 80 was het normaal dat je je pc’s totaal kende. Dat is in de loop van de tijd totaal anders geworden. Maar de microcontrolers geven je het gevoel van ‘back to basics’. De hele computer en CPU zijn van mij als programmeur, daar waar je onder windows gewoon 1 programma bent van vele dat die de computer delen.
Het maken van software voor deze hardware is dat het totaal anders is dan voor een normale PC. De hele CPU is beschikbaar voor je programma. En de prijsklasse is totaal anders. Voor €5 heb je een ESP32 dev board, met een paar MB geheugen en 2 CPU cores van 240Mhz en WIFI on board. Een Arduino kost wat meer en is minder krachtig, maar daar staat dan tegenover dat er zeer veel software bibliotheken voor zijn, die je het leven als programmeur veel eenvoudiger maken De vele voorbeelden maken dat je snel aan de slag kan.
Maar waar moet je dan aan denken:
- Aansturen van RGB led strips (individueel addresseerbaar, dus andere kleuren per pixel)
- Uitlezen van sensors zoals een temperatuursensor, een vochtigheidssensor. Je kan dus je eigen weerstation maken en dit zichtbaar maken op een e-paper display